Durant l’any 2017, Farinera Coromina celebra els seus 120 anys. Recentment ha estat guardonada amb els premis PITA 2016 (Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària) per la Generalitat de Catalunya gràcies a la nova farina Garrotxa, premi que reconeix la innovació que des de fa anys està aportant la farinera al món del pa. I és que, no podem negar-ho, si alguna farinera ha acompanyat al forner en la revolució del pa que hem experimentat els darrers anys, aquesta és sens dubte la Farinera Coromina.

 

Hola Lluís! Primer de tot felicitar-te per el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, PITA 2016, que acabeu de guanyar amb la Farina Garrotxa. Posa’ns una mica en context: com van ser els començaments?

 

Tot va començar amb el meu rebesavi, en Manuel Coromina, un emprenedor de l’època, quan, al 1897, va pensar: per què no aprofitem els bons blats del Pla de l’Estany per fer una farina de qualitat?

Així doncs, a l’antic Mas de Can Trull, a Banyoles, va construir el primer molí fariner.  Curiosament, per moure les pedres del molí, va aprofitar la força motriu de l’aigua de l’estany de Banyoles, que va ser l’embrió de l’empresa d’electricitat que avui es coneix com Agrienergia, l’altra activitat principal del grup.

Inicialment, els pagesos portaven el blat i se’ls feia la farina al moment, d’aquí l’expressió “arribar i moldre”. Passats els anys, i gràcies a la dedicació i esforç dels meus avantpassats, la farinera va créixer fins a convertir-se en una referència a Catalunya.

 

I com has acabat al front de l’empresa?

 

Ja de ben petit m’emocionava al sentir l’olor que desprenien els obradors, i sabia que tard o d’hora acabaria a l’empresa familiar. Per això,  ja vaig encarar els estudis cap a l’àmbit empresarial, perquè sabia el que em venia a sobre. (i riu) Però no va ser fins al 2013 quan el meu oncle em va demanar que em fes càrrec de la Farinera, que en aquells moments necessitava un canvi.

El repte era gegantí, ja que el sector, com molts altres, estava molt tocat, però a base de formar un bon equip i d’escoltar els clients, podem dir que hem reafirmat els fonaments de la Farinera i que tenim un gran futur per endavant. El que més m’agrada, sens dubte, s﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽or endavant.a a visitar el seu obrador!cial en el territori.d’rines panificables, de for endavant.és quan un client em convida a visitar el seu obrador, és tot un honor per a mi!

 

Explica’ns una mica l’evolució d’aquestes farines, des de la primera que es va fer fa 120 anys a Can Trull fins a la Pirineus d’avui en dia?

 

Inicialment, la gamma de farines era reduïda: hi havia la panificable, la de força, i la integral. A finals del segle XX s’hi van afegir les fluixes i les de mitja força. I ja durant els últims anys hem desenvolupat les farines a la pedra i les de la Gamma Can Trull, una família de farines úniques que responen a les noves demandes dels consumidors de pa. Dins d’aquesta família s’inclouen la Pirineus, Garrotxa, Pa Gallec, Espelta…

 

Gràcies a la feina que realitzem durant tot el procés, seleccionant els blats en origen, classificant-los i molturant-los, juntament amb la recerca del nostre laboratori de qualitat i de panificació, aconseguim productes que doten als pans d’un sabor, aromes i conservació que marquen la diferencia.

 

Com han millorat els processos de dins la vostre empresa respecte els últims 10 anys?

 

La nostra “obsessió” ha estat la satisfacció total del client. Això significa que hem d’estar a l’alçada de les expectatives en tota la cadena, cuidant des de l’atenció telefònica, les visites d’assessorament tècnic… sense oblidar la importància de la descàrrega en el transport. A més a més, hem fet de la digitalització una de les nostres prioritats, afavorint la informació via newsletters periòdiques, creant una nova web amb contingut de valor, enviant receptes de productes via email, etc.

També hem invertit en tecnologia puntera de molineria per tal d’assegurar la qualitat de les farines i adaptar-nos a les exigències sanitàries que s’esperen d’una empresa alimentaria del segle XXI.

Tot això no hagués estat possible sense un equip ben format, amb un alt grau de compromís, i que comparteix els valors de l’empresa i s’identifica amb ella. Com es diu en l’àmbit futbolístic, els nostres treballadors senten els colors de la casa, i això em fa molt orgullós perquè cuidem fins a l’últim detall, fet que es transmet al producte i al servei que donem.

 

Quin son els objectius de l’empresa a curt i llarg termini o quin es el següent pas a donar?

 

Volem oferir les millors farines pel forner, amb l’objectiu de que pugui fer el millor producte del mercat i diferenciar-se en qualitat. Per això tenim un equip de innovació i de marketing dedicat a observar les tendències en panaderia de tot el món i portar als nostres clients aquelles que realment s’ho mereixen.

Som una farinera propera i de confiança pels forners, i volem ajudar-los  a evolucionar per no quedar-se enrere en aquesta revolució del pa que vivim a dia d’avui. T’haig de comentar, Eduard, que nosaltres estem totalment en contra de la barra a 20 cèntims. L’aposta avui en dia és per la qualitat, servei i diferenciació.

 

D’altra banda, i et faig un parèntesi, a part de la nostra activitat empresarial, a nivell de grup també volem seguir potenciant la Fundació Lluís Coromina (en honor al meu oncle), a través de la qual portem a terme accions que tenen un gran impacte social en el territori.

 

 

Escolta’m, que tothom parla de farines de proximitat i km 0. Quina diferencia hi ha entre un blat conreat aquí i un blat conreat a Ucraïna, per exemple?

 

És ben senzill. Hi ha dues maneres de fer farina:

  • Comprant els blats més barats del port, encara que siguin d’orígens inhòspits, i corregir-los a la fàbrica amb tants additius com calgui;
  • O seleccionant els millors blats del nostre territori, en col·laboració estreta amb els agricultors, i que s’adapten a les farines que els nostres clients ens demanen. És el blat el que s’ha d’adaptar a la farina, i no el revés, ja que d’aquesta manera garanteixes una regularitat que és clau per nosaltres i els nostres clients. No serveix dir “He trobat aquest blat tant bé de preu” si no s’adapta a cap dels teus productes.

 

La nostra dimensió mitjana ens permet combinar l’artesania en molineria i el tracte personalitzat amb els forners amb la seguretat i tecnologia d’una industria alimentaria del segle XXI. Nosaltres tenim els recursos i l’estructura per assegurar la millor qualitat, però seleccionant els blats en primera persona, encara que això en alguns casos repercuteixi en un cost més elevat. Però els nostres clients saben el que busquen, compten amb nosaltres pel futur, i saben que no els traicionarem mai utilitzant blats de mala qualitat per aconseguir un benefici a curt termini.

 

Ja per acabar, 120 anys no es celebren cada dia… com ho celebrareu?

 

Volem compartir aquesta fita històrica amb tots els forners, que són els qui han fet possible que fem 120 anys. Primerament, hem fet una edició especial del nostre calendari en col·laboració amb la Fundació Estany, i l’acompanyarem d’uns obsequis especials. Durant l’any, a més, seguirem convidant als nostres clients a formacions especialitzades al nostre laboratori de panificació, i, sobretot, seguirem estant, més que mai, al costat del forner.

Els 120 anys són un honor i una gran responsabilitat alhora, i estic segur que estarem a l’alçada del que s’espera de nosaltres.

Deja un comentario