Una nova farina de sègol, el disseny d’una menjadora eficient, dissenyada per reduir el malbaratament del pinso, i la creació d’un producte de pastisseria de qualitat lliure de gluten i lactosa són les propostes vencedores

En aquesta edició dels PITA s’han presentat un total de 23 candidatures.
Avui s’han fet públics els guanyadors del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2016, edició en la qual s’han presentat un total de 23 candidatures.
Així, els premiats d’aquesta XV edició dels PITA són:
Modalitat agroindústria
 
Guanyador
Agrienergia, SA – Banyoles (Pla de l’Estany)
Pel desenvolupament d’una nova farina de sègol que millora la qualitat del pa de sègol, controlant des del conreu del sègol, la recepció i la mòlta fins a la seva barreja.
Finalista
Pescadors de Roses, SLU – Roses (Alt Empordà)
Per la implementació d’innovacions sobre la tipologia del producte elaborat com són el fumet de peix o el carpaccio de gambes i la seva comercialització.
 
Modalitat empresa agrària
 
Guanyador
Agropecuària Montgai, SL – Balaguer (Noguera)
Per la implantació, en una explotació de vedells d’engreix, d’una menjadora eficient, dissenyada per reduir el malbaratament del pinso i millorar-ne l’eficiència alimentària.
 
Finalista
Associació Agrària Ecològica de Muntanya- Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)
Per la introducció del cultiu de poma a zones de muntanya en producció agrària ecològica, creant una marca pròpia i comercialitzant en comú.
 
Modalitat Jove Emprenedor Innovador
 
Guanyador
Maurici Cot Borràs – Llinars del Vallès (Vallès Oriental)
Per la creació d’un producte de pastisseria de qualitat lliure de gluten i lactosa, artesà i inclusiu, apte per a tothom.
Finalista
Gerard Garreta Argerich de Cal Gravet, SCP – Saga (Cerdanya)
Per la implementació en una explotació de carn de vacum, ecològica i de qualitat, una granja de gallines ponedores, en llibertat i amb alimentació ecològica, comercialitzant els ous al mercat local en botigues, restaurants i particulars.
Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun.
El jurat que els ha concedit està presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’IRTA i del DARP, que va examinar i seleccionar les candidatures guanyadores i finalistes, per a cadascuna de les tres  modalitats del premi, d’entre les  candidatures presentades.
L’acte de lliurament dels premis PITA2016 està previst fer-lo en el marc de la Diada de la Innovació Agrària i Agroalimentària que es desenvoluparà al Monestir de Poblet el proper 15 de desembre.
Properament sortirà publicada la convocatòria del Premi PITA corresponent a l’any 2017
Els objectius del premi
Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.
Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.
Des dels seus inicis l’any 2001, s’hi han presentat 339 candidatures.

Deja un comentario