Article del Dr. Luis Fernández de Castillo Torras
Especialista en Ginecologia i Obstetrícia de Clínica Diagonal

El pa és un dels elements claus de la dieta mediterrània, ja que està englobat dins del conjunt dels cereals, que configuren la base de la piràmide alimentària per a la salut humana. El pa s’elabora a partir d’una de les fórmules més senzilles: farina de blat, aigua, llevat i sal; sent una font important d’hidrats de carboni, vitamines hidrosolubles del grup B, minerals i de fibra (sobretot l’integral).

En una dieta equilibrada els hidrats de carboni han de constituir el 50% del total de les calories (juntament amb les proteïnes, els greixos i les vitamines i els minerals).
En la dona embarassada s’aconsella prendre entre cinc i sis racions al dia d’hidrats de carboni, repartits entre pa, cereals, arròs, pasta i patates. Per cobrir aquesta necessitat els especialistes aconsellen incloure una ració de pa en cadascuna dels menjars que fem diàriament. El seu component més abundant és el midó, un polisacàrid de glucosa present en el gra de blat (constitueix dos terços del mateix) que aporta energia. A més de proporcionar energia, els hidrats de carboni contribueixen també al manteniment de l’activitat muscular, i influeixen en la temperatura corporal, en la tensió arterial i en el bon funcionament de l’intestí.

El pa també aporta vitamines hidrosolubles del grup B, en concret, vitamina B1 o tiamina, vitamina B2 o riboflavina, vitamina B3 o niacina, vitamina B6 o piridoxina i vitamina B9 o àcid fòlic (efecte protector durant l’embaràs enfront de l’aparició en el fetus de defectes del tub neural).

A més, conté nombrosos minerals com a fòsfor, magnesi, calci i potassi necessaris perquè el nostre organisme desenvolupi correctament diverses funcions fonamentals.
La quantitat de fibra que es recomana consumir durant l’embaràs són 28 grams al dia, la qual cosa ajuda a prevenir el restrenyiment i, per tant, les hemorroides. La fibra que aporta el pa és insoluble, i aporta per tant un major efecte laxant, contribuint a facilitar el trànsit intestinal i a reduir la seva durada.

Tant el pa integral com el blanc aporten les mateixes calories. L’avantatge de l’integral és el seu alt contingut en fibra insoluble, que no posseeix efectes metabòlics ni saciants sinó que regula el trànsit intestinal.

El pa és beneficiós per a les dones embarassades. Els nutrients i vitamines hidrosolubles del grup B que aporta el pa són els que li donen al bebè l’energia per créixer i desenvolupar-se, i ajuden a formar la placenta.
Moltes embarassades, per temor a passar-se uns quants quilos, redueixen dràsticament el consum del pa de la dieta o fins i tot l’eliminen per complet, alguna cosa totalment desaconsellada pel desequilibri nutricional que això comporta.

Cap dona gestant (excepte expressa contraindicació mèdica) ha de renunciar a 100 grams de pa al dia, repartides en diverses racions i podent ser una d’elles un entrepà per al berenar que no contingui altres aliments hipercalòrics. Sovint, un dels problemes pels quals el pa engreixa és perquè es mulla en les salses o acompanya a altres aliments molt energètics.

Durant el període de lactància materna és recomanable no oblidar-se del pa, ja que els hidrats de carboni són la forma biològica primària d’emmagatzematge o consum d’energia. Durant aquest període és necessari cuidar la qualitat i quantitat de la dieta perquè la llet sigui abundant i de qualitat.

Deja un comentario